RowSet Nesnesi

RowSet Nesnesi

Tanım


Bellekte geçici oluşturulan tablolardır (table). Tablolardan temel farkı; herhangi bir veritabanı ile zorunlu bir ilişkilerinin olmamasıdır. Oluşturulduktan sonra bir tablo gibi davranırlar. RowSetler yaratılma şekillerine göre dört (4) grupta sınıflandırılırlar. Bunlar :

  1. Herşey ile tamamen kullanıcı tarafından yaratılan rowsetler.
  2. Mevcut tablolardan, fonksiyonlarla yaratılan rowsetler.
  3. Uygulamalar tarafından otomatik olarak yaratılan rowsetler.
  4. Mevcut rowsetlerden yaratılan rowsetler.


  1. Herşey ile tamamen kullanıcı tarafından yaratılan rowsetler.


Bu rowsetlerin tüm bilgileri kullanıcı tarafından verilir. Rowsetin adı, rowsetin tipi; içinde ki alanlar (field), bu alanların özellikleri (veritipi, uzunluk, adı vs.), sıralama şekli… gibi tüm bilgiler kullanıcı tarafından verilmektedir. Bu tip kullanımlarda kullanıcı öncelikle rowsetin adını ve tipini belirterek, yeni bir rowset oluşturmalıdır. Daha sonra da içindeki alanları (field’ları) belilrlemelidir. Bu aşamadan sonra rowset kullanılabilir. Document nesnesinin sahip olduğu, CreateTableObject, CreateRowsetObject, CreateTransactionalTableObject veya CreateTransactionalRowsetObject fonksiyonları yardımı ile yaratılırlar. 


Genelde yepyeni bir uygulama veya ekran tanımı yaratılırken kullanılırlar. Yazılımda değişken bir bilgiyi ekranda göstermenin tek yolu bir rowset alanına atanmasıdır. Doğal olarak daha önce uygulamada bulunmayan alanları kullanmak ve bunları ekranda göstermek için yeni bir rowset yaratmak gereklidir. Fakat bu bilgilerin bellekte geçici durduğu unutulmamalıdır. Eğer bilgiler saklanacaksa, veritabanında kalıcı bir tablo oluşturulmalıdır. 


  1. Mevcut tablolardan, fonksiyonlarla yaratılan rowsetler.


Bu tip rowsetler, tamamen mevcut veritabanı tablolarından yaratılırlar. Doğal olarak içindeki alanlara ve özellikleri veritabanındaki tanımlardan gelir. Document nesnesinin sahip olduğu, Select1, Select1G, Select1G_Cached, Select1_ForUpdate, SelectEQ, RunSQLQuery veya RunSQLQuery_Par fonksiyonları yardımı ile yaratılırlar. 


Bu tip rowsetlere, genelde veritabanı sorgulamarında ihtiyaç duyulur. Sadece bu tipte bazı özel fonksiyonlarla yaratılan rowsetlerin veritabanını değiştirme özelliği bulunmaktadır.


  1. Uygulamalar tarafından otomatik olarak yaratılan rowsetler.


Uygulamalar kendisi ile ilişkili olan ve veritabanında saklanan tablolar için, bellekte sadece ilgili belgeye ait verileri içeren ve tablolar ile aynı adlı rowsetler oluşturur. Tamamen uygulama tarafından dinamik olarak yaratılır ve yönetilirler. Bu nedenden dolayı; veritabanları, diğer uygulamalar, hesaplamalar gibi birbirine bağlı tüm işlemler uygulama tarafından yürütülür. Genel olarak, document nesnesinin sahip olduğu, GetTableObject veya GetRowsetObject fonksiyonları yardımı ile çağrılıp, kullanılırlar. Uygulama tarafından yaratılmış olduklarından, rowsetlerden rowset yaratan fonksiyonlar tarafından da kullanıldıkları unutulmamalıdır.


Genelde uygulamalar üzerinde belge ile ilgili işlemler yaparken kullanılırlar. Örneğin belgeyi kaydetmek, içeriğini değiştirmek, yazıcı çıktısı alırken kullanmak vs. gibi işlemlerde bu rip rowsetler kullanılır.


  1. Mevcut rowsetlerden yaratılan rowsetler.


Sadece bellekte geçici olarak tutulan rowsetlerden, istenilen kriterlere uygun olarak yeniden yaratılan rowsetlerdir. Document nesnesinin sahip olduğu, Select2, Select3, Select2G, Select3G, Select2G_Cached, Select3G_Cached, Select2_ForUpdate veya Select3_ForUpdate fonksiyonları yardımı ile yaratılırlar. Ayrıca RowSet nesnesini sahip olduğu GetParentTableObject, CloneRowSetObject veya CloneTableObject fonksiyonları aracılığı ile de yaratılırlar.


Genelde sorgulama için kullanılırlar. Bellekteki mevcut rowsetlerdeki veriyi okuduklarından, veritabanı sorgulamalarından daha hızlı çalışırlar.



Yaratılma Şekli

Yukarıda yaratılma şekillerine göre kullanılan fonksiyonlar anlatılmıştır. Bu fonksiyonlar hakkında detaylı bilgiye, document nesnesindeki nesne yaratma fonksiyonları bölümünde ve Rowset nesnesindeki ilgili fonksiyonlar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.





Copyright © <2017> by <Birleşik Yazılım>. All Rights Reserved.